Nieuwe releases

Jake Blount: The New Faith

Banjospeler Jake Blount deed jarenlang onderzoek naar de zwarte en inheemse Amerikaanse `mountain music'. `The New Faith' is een verhaal dat zich afspeelt in een toekomstige, door klimaatverandering verwoeste wereld. Jake Blount en zijn medemuzikanten belichamen een groep zwarte klimaatvluchtelingen die een religieuze dienst opvoeren. Daarbij maken ze gebruik van spirituals, vertrouwd qua inhoud maar buitengewoon in hun presentatie. De cd is al zeer goed ontvangen in de (inter)nationale pers.


Sor-Fron Spelemannslag: Slatter Til Sluskeball, Brudlaup Of Finfine Selskap

De Sor-Fron violistengroep komt uit Gudbrandsdalen. Ze leggen zich toe op traditionele Noorse folk, in een bijzonder strak samenspel.


Doug Raney: Introducing Doug Raney

Doug Raney was 22 jaar oud toen hij dit veelgeprezen debuutalbum in 1978 opnam in Kopenhagen. Hij wordt begeleid door veteraan Duke Jordan op piano, de Deen Hugo Rasmussen (bas) en Billy Hart op drums. Tijdens zijn relatief korte leven (1956 - 2016) trad Doug in de voetsporen van zijn legendarische gitarist vader Jimmy Raney, maar vestigde zich als een absoluut unieke artiest in een vroeg stadium van zijn leven. 180 grs vinyl, audiofiele uitgave


Pijpekruid: Pijpekruid 1978-1981

Pijpekruid was een van de groepen van de Nederlandse folkrevival. De band bracht een bijzondere mix van traditionele en eigentijdse muzie, op een uiteenlopend instrumentarium van o.a. doedelzak, klarinet, kromhoorn, draailier, accordeon en percussie. Het was ook de enige groep uit de revival die geen album had uitgebracht. Gelukkig zijn er wel opnames van vier concerten teruggevonden, die nu op deze cd gezet zijn.


Johanne Lokensgard Mjos & Sigrid Stubsveen: Slatter Fra Baren

Johanne Lokensgard Mjos uit Bergen vond haar weg naar de volksmuziek via muziekstudies aan de Grieg Academie en groeide uit tot een van de meest vooraanstaande folkviolisten van Noorwegen. Violiste Sigrid Stubsveen uit Engerdal studeerde volksmuziek aan de Norwegian Academy of Music en werd in 2020 door FolkOrg uitgeroepen tot Young Folk Musician of the Year. Met hun verschillende uitgangspunten en tradities vormen ze een mooi duo.


Mowgli: Gueule De Boa

Net zoals Kipling's held Mowgli een leven ontdekt aan de rand van de menselijke samenleving en opbloeit tussen nieuwe metgezellen, zo waagt het Franse trio Mowgli zich daar waar je het niet zou verwachten. Hun nieuwe album bevat speelse electro-jazz. Bedwelmende en pakkende riffs worden vermengd met experimentele thema's en asymmetrische maar dansbare grooves.


Dave Scott: Song For Alice

Componist/trompettist Dave Scott is een vaste waarde binnen de NY scene en leidt al meer dan tien jaar drie vaste groepen. Op dit nieuwe album koos Dave zijn kwintet als de ideale band om zijn nieuwe composities uit te voeren. Iedere muzikant krijgt alle ruimte om te improviseren. Dave Scott (trompet), Rich Perry (tenorsax), Gary Versace (piano), Johannes Weidenmuller (bas), Mark Ferber (drums).


Cannonball Adderley Quintet: In Concert. Copenhagen April 13, 1961

Vlak nadat het Falkoner Centret in Kopenhagen een moderne architecturale make-over gekregen had, speelde er in april 1961 een opkomend jong kwintet onder leiding van Cannonball Adderley. Dit zijn niet eerder uitgebrachte opnames met de van oorsprong Engelse pianist Victor Feldman, wiens composities de meerderheid van het repertoire uitmaken. Cannonball Adderley (altsax), Nat Adderley (trompet), Victor Feldman (piano, vibrafoon), Sam Jones (bas) en Louis Hayes (drums).


George Cables: Bluesology

De serie audiofiele releases van het label SteepleChase gaat dit jaar onverdroten verder met de zeer goed ontvangen lp `Bluesology' van pianist George Cables met zijn trio. De lp is oorspronkelijk opgenomen in 1997, toen Cables al een ster was die met o.a. Art Blakey en Sonny Rollins speelde. George Cables (piano), Jay Anderson (bas), Billy Drummond (drums). 180 grs vinyl, audiofiele uitgave


Martin Rummel | Christine Hoock: Bottesini: Three Gran Duettos For Cello And Bass

De drie Gran Duetti voor twee contrabassen van de Italiaan Giovanni Bottesini uit 1839 zijn het werk van een 18-jarige student als eerbetoon aan zijn leraar. De internationaal geprezen cellist Martin Rummel en de contrabassiste Christine Hoock, een van de belangrijkste hedendaagse virtuozen op haar instrument, presenteren op dit album hun versies van de drie studentenwerken voor cello en contrabas.


Elision | Ensemble Musikfabrik | Jack Quartet | Line Upon Line: Aaron Cassidy: A Way Of Making Ghosts

Het recente werk van de Amerikaanse componist Aaron Cassidy beweegt zich als een vloeistof onder druk - stroperig, slangachtig en gevaarlijk krachtig. Drie toonaangevende ensembles uit de V.S. (het JACK Quartet), Australië (Elision Ensemble) en Europa (Ensemble Musikfabrik) bewijzen dat het werk van Aaron Cassidy wereldwijde erkenning heeft bereikt in de wereld van de nieuwe muziek.


Ensemble Musikfabrik | Neue Vocalsolisten Stuttgart | Stefan Schreiber: Ming Tsao: Triode Variations

Veel van de werken van componist Ming Tsao zijn het resultaat van een kritisch en diepgaand onderzoek van de westerse klassieke traditie en zijn serieuze betrokkenheid bij Chinese traditionele muziek. Dit nieuwe album combineert twee werken voor ensemble, uitgevoerd door Ensemble KNM Berlin en Ensemble Musikfabrik met een grote cyclus voor kamerkoor, gezongen door Neue Vocalsolisten Stuttgart.


Mike Richmond: Turn Out The Stars

Dit vierde album van cellist Mike Richmond richt zich geheel op de muziek van Bill Evans. Richmond heeft al een lange carrière waarin hij speelde met o.a. Miles Davis, Stan Getz en Dizzy Gillespie. Recent heeft hij zich meer op de cello gericht, die hem meer mogelijkheden voor een verfijnde expressie geeft.


Steve Millhouse: The Unwinding

De New Yorkse bassist/componist Steve Millhouse vraagt op zijn debuutalbum voor SteepleChase aandacht voor zijn unieke instrument: de zessnarige contrabasgitaar. Deze werd ontwikkeld door bassist Anthony Jackson in het midden van de jaren '70. Het instrument stelt Millhouse in staat om zijn kenmerkende stijl te ontwikkelen, die perfect past bij zijn jazztrio met Rich Perry op tenorsax en Eric Halvarson op drums.


Felipe Perez Y Sus Polkeros: Dulce Suenos

Conjuntomuziek (of tex-mex) is het geluid van Zuid-Texas, hier gespeeld door niemand minder dan veteraan Felipe Perez. `Dulce Sueños' bevat zeven originele songs en tunes van Perez, plus traditionele en klassieke conjunto-songs en instrumentals in Felipe's kenmerkende stijl en arrangementen. De vloer is nooit leeg als Felipe speelt!


Bach Aria Soloists: Le Dolce Sirene

Een bijzonder album! Met `Le Dolce Sirene' vertegenwoordigen de Bach Aria Soloists hun dynamische vrouwelijke kracht in werken van Monteverdi, Händel, Mendelssohn en Bach. De BAS maakten daarnaast een nieuwe transcriptie van `Four Shakespeare Songs', de liederencyclus van Cecilia McDowall. Volgens de Bach Aria Soloists is dit album "een essentiële weergave van onze barokke en hedendaagse kamermuziekuitvoeringen".


Aki Takase: Carmen Rhapsody

Carmen, een van de populairste opera's ooit, gaat over een sterke en trotse vrouw, geregeerd door haar eigen wet. Op haar nieuwe album neemt de iconische jazzpianiste Aki Takase deze onconventionele figuur als thema en bestempelt haar interpretatie van Carmen als een rapsodie. Ze brengt ons een schijnbaar losse opeenvolging van licht zwevende, dansachtige muzikale gedachten, die zijn gebaseerd op de thema's van Carmen van Bizet,


Kornel Fekete-Kovacs: Different Aspects Of Silence

Stilte schilderen met geluid is als water schilderen met vuur. En toch is dit wat trompettist en componist Kornél Fekete-Kovács probeert op zijn meest recente album, samen met het Tsjechische Robert Balzar Trio en de vocalisten Veronika Harcsa en Dan Bárta. Door het constante rumoer van en de muziek rond het moderne leven, begon hij na te denken over de aard van de stilte. Het grootste deel van het programma is door hemzelf gecomponeerd.


Austin Buckett | Australian Art Orchestra: Alvin Lucier: Swing Bridge; Sizzles