Nieuwe releases

Katerina Papadopoulou & Aegean Arc: Aura

'Aura', de nieuwe cd van Katerina Papadopoulou en haar muzikale partners (Stefanos Dorbarakis - kanun, Giorgos Kontogiannis - lyra, en Kyriakos Tapakis - oud), is een album dat de ziltheid van de Griekse archipel ademt, haar geschiedenis, zwak verlicht als de flikkering van een kaars, maar ook boeiend als de verhalen van de Griekse schrijver Papadiamantis. Dit is de voortzetting van Katerina's muzikale reis, die nieuwe artistieke paden opent, niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar medereizigers.'Aura' bevat een reeks liederen uit de Egeïsche Zee die, hoewel ze eerder zijn gehoord, zelden op deze manier zijn geïnterpreteerd. Ze roepen diepe emoties op en belichamen ook een zeldzame esthetiek.


El Juntacadaveres: Hecho En Mexico

Van de meest obscure havenbar tot het grootste festival, van Azië tot Amerika: de Antwerpse tango-fusionband El Juntacadaveres gaf en geeft telkens present. De groep valt op door perfecte mix tussen rockmuziek, traditionele tango-orkesten en de opstandigheid van de hedendaagse muziekscène. Hun debuutalbum 'De Platino' werd juichend ontvangen: "Vergeet de pretentieuze tango-verhaspelingen van Gotan Project.(.) El Juntacadaveres dwingt op allerlei manieren respect af." (Mixedworldmusic) In de tien jaar van hun bestaan bracht de groep drie studioalbums uit en droegen bij aan verscheidene compilatiereleases. Ze toerden door Europa, Azië en Amerika, waar ze optraden in clubs en op festivals. Ze maakten ook muziek voor kunstprojecten en theater. In 2022 toerde El Juntacadaveres door Mexico om en rond de ' Dia de los Muertos', een feest dat uitbundig gevierd wordt op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. Deze 'Dia de los Muertos' resoneerde natuurlijk prachtig met hun bandnaam. Tijdens een concert in Valle de Bravo namen ze er hun nieuwste live-album op: 'Hecho en Mxico', dat verkrijgbaar zal zijn op cd en vinyl.


El Juntacadaveres: Hecho En Mexico

Van de meest obscure havenbar tot het grootste festival, van Azië tot Amerika: de Antwerpse tango-fusionband El Juntacadaveres gaf en geeft telkens present. De groep valt op door perfecte mix tussen rockmuziek, traditionele tango-orkesten en de opstandigheid van de hedendaagse muziekscène. Hun debuutalbum 'De Platino' werd juichend ontvangen: "Vergeet de pretentieuze tango-verhaspelingen van Gotan Project.(.) El Juntacadaveres dwingt op allerlei manieren respect af." (Mixedworldmusic) In de tien jaar van hun bestaan bracht de groep drie studioalbums uit en droegen bij aan verscheidene compilatiereleases. Ze toerden door Europa, Azië en Amerika, waar ze optraden in clubs en op festivals. Ze maakten ook muziek voor kunstprojecten en theater. In 2022 toerde El Juntacadaveres door Mexico om en rond de'Dia de los Muertos', een feest dat uitbundig gevierd wordt op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. Deze 'Dia de los Muertos' resoneerde natuurlijk prachtig met hun bandnaam. Tijdens een concert in Valle de Bravo namen ze er hun nieuwste live-album op: 'Hecho en Mxico', dat verkrijgbaar zal zijn op cd en vinyl.


Labryenco: Morir Y Nacer

Labryenco, de flamencoband van gitarist en componist Alain Labrie, brengt haar derde cd uit, Morir y nacer (Sterven en geboren worden). Dit nieuwe album van het flamboyante flamencogezelschap is een ode aan het leven. In acht prachtig gearrangeerde nummers neemt Labrynco je mee op reis door het leven en de dood. Op de cd staan vele bijdragen van gastmuzikanten. Speciale vermelding verdient meesterfluitist Jorge Pardo. Deze wereldberoemde artiest uit Spanje maakte jarenlang deel uit van het sextet van Paco de Lucia en toerde onder andere met de legendarische jazzpianist Chick Corea. "Dat zon grootheid meespeelt is een droom die uitkomt", aldus Alain Labrie. De muziek van Labryenco spreekt net zo makkelijk liefhebbers aan van klassieke muziek als van wereldmuziek, jazz en zelfs pop.


Gustavo Pazos Conde: Rincon De Las Penas. Guitar Works From Uruguay Iii

Het nieuwe solo-album van gitarist Gustavo Pazos Conde is opnieuw een eerbetoon aan de muziek van Uruguay. Pazos Conde ziet zijn gitaar als de uitdrukking van een wereld aan emoties en landschappen. Opnieuw geeft hij zijn visie op de verschillende tradities van de Gaucho-muziek. De cd bevat grotendeels eigen werk, maar ook een stuk van de gitarist Ernesto Snajer en van de bandoneon-meester Dino Saluzzi. Een ingetogen, maar zeer intens album.


Jacques Brel: Integrale Jacques Brel Et Ses Interpretes 1953-1962

Deze complete uitgave van Brel's werk in de periode 1953-1962 biedt een nieuw historisch perspectief van de hits van deze zanger uit Brussel: zijn titels worden hier niet alleen uitgevoerd door hemzelf, maar ook door de artiesten die zijn liedjes voor het eerst ontdekten, namen als Juliette Gréco, Yves Montand of Barbara. Ze tonen Brels gevoel voor woorden en zijn ongeëvenaarde gaven als performer.


Quincy Jones: Integrale 1957-1962. Soul Bossa Nova

Quincy Jones geldt als een van de grootste bandleiders, arrangeurs en trompettisten van de 20e eeuw, een muzikant wiens carrière hem van de jazzwereld naar populaire muziek en films heeft gebracht. Op deze cd-box horen wij zijn beginfase, van de eerste studioalbums onder zijn eigen naam tot zijn wereldwijde hit "Soul Bossa Nova". Deze jonge arrangeur zou slechts een paar jaar later een superster in de popmuziek zijn.


Dexter Gordon: Bouncin’ With Dex

We kunnen gerust stellen dat Dexter Gordon in de tweede helft van zijn Europese jaren (1961-1976) het meest geïnspireerd en productief was. Op dit album, opgenomen in een Kopenhaagse studio in september 1975, is Dexter op zijn hoogtepunt, samen met zijn favoriete ritmesectie van Montoliu, NHOP en Billy Higgins. Dit is de enige studio-opname die Dexter Gordon en de formidabele Catalaanse pianist samen maakten. 180g audiofiele heruitgave.


Count Basie & His Orchestra: In Concert

William "Count" Basie (1904 - 1984) had een lange succesvolle carrière van meer dan zes decennia en liet een enorme erfenis achter in de geschiedenis van de jazz. Het bestaan van deze live-opname (Falkoner Centret, Kopenhagen 28 april 1962) is nooit openbaar gemaakt, zelfs niet in de meest uitgebreide bio-discografie van wijlen journalist/auteur Chris Sheridan. Het concert hier maakte deel uit van Basie' New Testament Orchestra's veelvuldige Europese tournees eind jaren 50 en begin jaren 60, een tijdperk dat The Atomic Period wordt genoemd.


Mike Clark: Mike Clark Plays Herbie Hancock

De muziek van Herbie Hancock heeft het leven van generaties jazzmuzikanten beïnvloed. Zoals bij veel van deze muzikanten was de kans om met de grote pianist/componist te spelen voor Mike Clark de introductie in de jazzwereld. Om zijn waardering te tonen, bevat Clarks nieuwe cd een selectie van zijn favoriete Hancock-stukken, gespeeld met een trio.


The Shepherd Sisters: A Flock Of 45s – 1956-1962


James Crawford 'sugar Boy': Hey Now! New Orleans Classics 1953-1958


Yale Strom & Hot Pstromi: The Wolf And The Lamb

The Wolf and the Lamb is live opgenomen gedurende twee dagen in de gerespecteerde Shakh Synagoge van Holesov, Tsjechië. Dit album is gebaseerd op de uitgebreide expertise van Yale Strom en zijn Hot Pstromi's in de klezmertraditie. Het is een boeiende mix van traditionele melodieën, virtuoze instrumentatie en moderne arrangementen, doorspekt met de onmiskenbare klanken van klezmer.


Various: Delmark Records 70th Anniversary Blues Anthology

Zeventig jaar is een lange tijd. Toen wijlen Bob Koester zijn eerste plaat uitbracht in 1953 op Delmar (later Delmark), traden veel van de nu iconische figuren in de blues en jazz nog steeds gewoon op. Nu is Delmark het oudste onafhankelijke jazz- en blueslabel ter wereld, met een catalogus die uitpuilt van meer dan twaalfduizend opnames. Op deze speciale compilatie staan o.a. enkele van de beste tracks uit de Delmark-archieven, met o.a. Magic Sam, Junior Wells & Buddy Guy, Otis Rush, Dinah Washington, Jimmy Dawkins, Jimmy Johnson, Little Walter, Memphis Slim, T-Bone Walker en Big Time Sarah.


Jerry Lordan: Who Could Be Bluer?


Ravi Shankar: Ragas & Improvisations 1956-1962

Ravi Shankar is een belangrijk icoon van de 20e-eeuwse muziek, een uitzonderlijk getalenteerde sitarspeler en improvisator die de bekendste muzikant blijft die India ooit heeft voortgebracht. Hij was niet alleen een voorloper van de hippiebeweging, maar ook van de vele experimenten die plaatsvonden in de rock (George Harrison, Jimmy Page) en zelfs klassieke muziek in de jaren zeventig. Deze collectie bevat zijn eerste opnames.


Liisa Matveinen & Tellu Turkka: Iro

De Finse zangeressen Liisa Matveinen en Tellu Turkka brengen met hun cd `Iro' een sterke vrouw opnieuw in herinnering. Iro Sissotar (1797 - 1853) was een runenzangeres uit Noord-Karelië en liet een cyclus van ongeveer 80 liederen na, geschreven in een speciaal metrum. De ongebruikelijke instrumentatie in combinatie met de zangtechniek maakt dit een spannende release.